Etelka mondja

Esős szerdán citromosat álmodom

Lássuk be, nem lehet minden nap megváltani a világot. Bármennyire is szeretnénk… Ezért úgy döntöttem, miután ma amúgy is szutykos-esős idő van, ami sok mindenre nem ösztönöz, maradok a tegnapi témánál. Etelka megint kicsoszog a konyhába. (Itt és most sebtében megnyugtatnám azt a titkos olvasóm, aki számon tartja, tegnap mit ígértem, hamarosan napirendre tűzöm egyrészt azt, hogy lányom hogy fogadta a beismerést, másrészt azt, micsoda gondolatok és érzelmek lettek rajtam úrrá, amikor tudatosult bennem, elég egy váratlan és aprócska esemény, ami további váratlan eseménysort indít el, és a napom máris máshogy végződik, mint azt reggel elgondoltam volna.)

De akkor rálépnék a tettek mezejére, amivel bizonyítom, a konyhában is szoktam lustálkodni. Mert ez a recept tulajdonképpen az egyik leggyorsabb és legkalóriadúsabb, és mégis az egyik legistenibb édességről szól. Az eredetit még anyukámtól ismertem meg, aki viszont valahol hallotta, vagy Kulka János gasztrokönyvéből orozta… erre nem tudnék most válaszolni. Tehát azt akarom mondani, megint csak nem enyém az érdem.

Citromos álom…hmmm…. és ez akármilyen más álom is lehet, mivel én készítettem eperből és málnából is. A fantáziánkra van bízva. A recept pedig így hangzik pongyolán megfogalmazva:

Vegyünk a boltban egy csomag babapiskótát. Például a Tesco-sban (vagy ez már reklámnak minősül, és megbüntetnek érte?) egy csomagban több kisebb csomag van, azaz emlékezetből visszaidézve nagyjából 20-30 db. Vegyünk még fél liter habtejszínt és fél liter tejfölt. Ha citrommal készítjük, akkor 2 citromot, ha eperrel vagy málnával, akkor talán fél kilóból megvan. Végül is a gyümölcs jelenlétét mi választjuk meg. Most jön a saját megoldás: a tejszínt fel kell verni, na én ezt a turmixgépben intézem el, amibe egyúttal már a fél kiló eper felét is beleteszem, ízlés szerint hozzáadva a cukrot. Amikor az epres tejszín szinte kemény hab, kanállal hozzáforgatom a tejfölt. Ezután egy sík üvegtálba öntök egy kis krémet, majd lerakom az első sor babapiskótát, ezt bevonom krémmel és meghintem gyümölccsel, majd újabb sor babapiskóta következik, újból megszórva gyümölccsel. Így rétegezzük, amíg van hozzá alapanyag. A tetejét mindenképp krémmel zárjuk, és díszítsük gyümölccsel. Azután mehet a hűtőbe egy fél napra.

Ha az álmunk citromos, akkor a krémet két citrom reszelt héjával és az egyik citrom levével keverjük össze, a másik citromot pedig felkarikázzuk és a karikákkal díszítjük az édességet.

Húha, most úgy ennék egy kis málnás álmot… Akinek felkeltettem a kíváncsiságát, annak azt tanácsolom, nézzen utána a receptnek az interneten, mivel én mégiscsak emlékezetből dolgoztam.

Persze, a hiúságomat piszkálja, ki mit gondol rólam, ezért mindenképp el szeretném mondani, nem sűrűn eszem ilyet. Igyekszem egyre jobban odafigyelni az egészségemre, és ez azzal kezdődik, türtőztetem magam, ha édességet látok. (Nesze neked recept, micsoda reklámot csináltam ennek az édességnek: hizlal meg egyebek, ezért én is csak módjával…Etelka, ezért nem lettél marketinges.)

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!